Nygårdsparken

Våren 1880 kom fire menn sammen i Bergen: Overlegene Joachim Wiesener og Klaus Hanssen, skoleinspektør Ole Irgens og cand. theol. Jens Greve. Wiesener og Hanssen var svært opptatt av forebyggende helsearbeid, og sammen med sine to samarbeidspartnere ønsket de å opprette en park for rekreasjon og spaserturer for byens befolkning.

Nygårdens Parkselskab ble senere samme år stiftet av Joachim Wiesener og Klaus Hanssen. Parkselskabet samarbeidet blant annet med Brændevinssamlaget for å samle inn pengene som var nødvendige for å realisere ideen. Noe penger tilfløt også prosjektet fra salg av eierandeler i Parkselskabet. Kommunen godkjente prosjektet, og etter en konkurranse som ble vunnet av den danske gartneren S. Lund Leiberg var planene for Nygårdsparken klare i desember 1881.

I 1882 startet arbeidet med å anlegge plener og veier og beplante parken med trær og busker. I 1883 ble den øvre delen av parken åpnet, og i 1885 stod hele parken klar. Konsul Chr. Brørs donerte en fontene til parken i 1884, denne stod i fontenebassenget til den ble demontert fordi den var slitt ut i 1960-årene og erstattet av den fontenen som står der i dag.

Bergensutstillingen i 1898

Nygårdsparken under Bergensutstillingen i 1898. Foto: K. Nybling. Hentet fra Bergen offentlige biblioteks bildearkiv. Public Domain.

Bergensutstillingen i 1898 ble holdt i Nygårdsparken. Denne utstillingen bestod av en landsutstilling som presenterte norsk industri og håndverk, en internasjonal fiskeriutstilling og en kunstutstilling. «Permanenten» eller «Den Permanente Utstillingsbygning» som ligger ved festplassen ble bygget for Bergensutstillingen og stod ferdig i 1896. Dette bygget står fortsatt og huser i dag Vestlandske Kunstindustrimuseum. Et annet minnesmerke fra Bergensutstillingen finner vi like utenfor «Permanenten». Musikkpaviljongen i parken foran stod opprinnelig i Nygårdsparken under utstillingen. Det bergenske kaffehuset Friele hadde sin egen arabiskinspirerte paviljong hvor de serverte kaffe og delte ut sitt eget kaffeservice.

Frieles kaffepaviljong i Nygårdsparken, Bergensutstillingen, 1898. Foto: K. Nybling. Hentet fra Bergen offentlige biblioteks bildearkiv. Public Domain.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: